Ağız sağlığımız ile vücut sağlığımız arasında çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. Ağız içerisindeki çürükler, diş kayıpları ve diş eti hastalıkları, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok farklı hastalığına neden olabilir. Bir kısım Doktor başvurularının sebepleri arasında ağız bakımının yanlış ya da eksik tedavi uygulanması yer alıyor. Bazı püf noktalara dikkat ederek ağız bakımını doğru bir şekilde yapabilirsiniz.
Ağız bakımınızda dikkat etmeniz gereken 10 Madde :
Gün içinde dişlerinizi en az 2 kez fırçalayın.
Kimyasal içeriklerden arındırılmış bir diş macunu şeçmeye özen gösterin.
Diş fırçası ıslatılmamalı. Mercimek büyüklüğünde macun kullanın,fazlasından kaçının.
Dilinizi fırçalayın. Yapılan araştırmalar ağız kokusuna yol açan bakterilerin dilde bulunduğunu ortaya koymuştur. Bunun için de dilin fırçalanması oldukça önemlidir.
Çalkalama suyu kullanın. Eğer hassas dil yapınız ve ağız içiniz varsa ağız çalkalama sularından alkolsüz olanlarını seçmenizde fayda var.
Mutlaka diş ipi kullanın.Düzenli olarak dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmanız gerekir. Diş ipi diş aralarında kalan besinlerin çıkarılmasına yardımcı olur. Böylece diş eti ve çürüklerin oluşmasının önüne geçer.
Diş beyazlatıcı türev ürünler kullanıyorsanız, mutlaka uzman bir Hekimden bilgi almalısınız.
Tatlı yedikten sonra mümkünse bir parça peynir tüketilmeli veya dişler güzel bir şekilde fırçalanmalıdır.
Her yemekten sonra mutlaka su içilmeli ya da ağız çalkalanmalıdır.
Diş fırçanızı kapalı bir kap, kutu veya kapaklı ambalajında saklamak yanlıştır. Çünkü fırça kılları arasında çok sayıda mikroorganizma çoğalabilir. Bu sebeple fırçalama bittiğinde diş fırçası yıkanıp kuruması için bir bardak içerisinde bırakılmalıdır
Comments