Ortodonti Nedir ?
Ortodonti; çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi amacıyla çalışma yapan bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış düzensizliklerinin, ayrıca çene yüz bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.Ortodonti halk arasında diş teli takdırma,diş teli tedavisi olarakta bilinir.
Diş teli takmak tehlikeli mi ?,diş telinin 2022 fiyatları,aydınlı diş teli ,tuzla diş teli,diş teli fiyatları 2022,diş teli nasıl takılır,gibi sorulara yanıt bulalım.
Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz. Bunun yanında ortodonti; Doğuştan ya da sonradan oluşan çene ve yüz bozukluklarının tedavisinde, tıp ve diş hekimliğinin çeşitli branşları ile ortak çalışmalar yapar.
Ortodonti tedavi süreci?
Ortodonti tedavinin süresi her hasta için farklılık gösterilebilir. Hekimin uygulayacağı tedavi süresi de ayrı bir süreci kapsar.
Genel olarak ortodontik tedavi uzun soluklu bir tedavi sürecidir. Kimi kapanış bozuklukları için tek aşamalı bir tedavi ile düzelebiliyorken bazı tedavilerde ancak iki üç aşamadan sonra düzelme sağlanabilmektedir. Daha basit ortodontik sorunlar birkaç aylık bir tedavi planı ile çözülebiliyorken, yaşanan sorunun türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte 1,5-2 yılı bulabilen hastalarda olmaktadır.
Büyük boşlukların kapatıldığı, çene çıkıklıklarının giderildiği durumlarda tedavi daha uzun sürer.
Ortodonti fiyatları her yıl Türk Diş Hekimleri Birliği belirler. Diş hekimleri birliği tarafından yayımlan Ortodonti diş ve çene tedavisi fiyatları, taban fiyatlar olarak klinikler tarafından baz alınır.Ortodonti fiyatları yaptırdığınız kliniğe ve hekiminizin tecrübesine göre farklılık gösterebilmektedir.
Ortodonti diş ve çene tedavisi fiyatı belirlenirken işlemin zorluğununa,hekimin tecrübesi,hastanın ağız ve çene durumu, gibi parametlere göz önünde bulundurulur.
Diş teli fiyatları
Diş teli tedavisi fiyatları her yıl Türk Diş Hekimleri Birliği belirler. Diş hekimleri birliği tarafından yayımlan Ortodonti diş teli tedavisi fiyatları, taban fiyatlar olarak klinikler tarafından baz alınır.Ortodonti diş teli tedavi fiyatları yaptırdığınız kliniğe ve hekiminizin tecrübesine göre farklılık gösterebilmektedir.Ayrıca kullanılacak diş telinin markası ve diğer ekipmanların kalitesine göre farklılık gösterilebilir.
Ortodonti tedavisinde ağrı
Orotontik tedavi sonrasında ağrı normaldir. Diş teli tedavisi sonrası dişlerinizde sallanma hissederseniz sebebi tellerin dişlere uyguladığı basınç sonucu hareketin başlamasıdır. Bu ağrı en fazla 1 hafta sürdükten sonra kaybolur. Bu süre içinde eksik beslenmemeye dikkat edin. püre gibi sert olmayan besleyici gıda alımına özen göstermeniz tedavi süresini hızlandıracakdır. Parol gibi ağrı kesicilerden 1-2 kez kullanabilirsiniz. Ağız mukozasında bir tür geçici nasırlaşma meydana gelecektir bu olağan ve normaldir zaman içerisinde geçecektir.
Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın.ardından antibakteriyel ağız gargarası kullanınız.Ağızın hijyenli kalması son derece önemlidir. Ortodontik tel veya aparey kullanan bireyler, ağız bakımına daha çok önem vermelidir. Ortodontik tedavide amaç sağlıklı düzgün beyaz dişlerin oluşturduğu bir gülüş elde etmektir.
Ek bilgiler - Florürlü diş macunu kullanın.- Eğer daha önceden kullanmakta olduğunuz ağız duşu varsa kullanmaya devam ediniz.
- Fırçalama sürenizi 3 dakikanın altına düşürmeyin.
- Mumlu diş ipi kullanın.
- Sert veya yapışkanlı yiyeceklerden uzak durun.
- Düzenli diş hekimi kontrolünüzü ihmal etmeyin.
- Dilinizi de fırçalayınız.
Diş teli tedavisinde bakım nasıl yapılır ?
Diş teli tedavisinde en önemli konu ağız bakımıdır.bunun sağlanması için hastalarımız yanlarında devamlı olarak diş macunu ve fırçası taşımaya özen göstermesi gereklidir.Nerede olunursa olunsun gıda alımından sonra mutlaka dişler iyi şekilde fırçalanmalı, ağız hijyeni sağlanmalıdır.
Diş teli bakımı şu şekilde yapılmalıdır ;
- Diş ile diş etlerinin birleşim yeri dikkatlice temizlenmelidir.
- Ara yüz fırçası ile braketler arası temizlenmelidir.
- Dişler fırçalanırken çok sert fırçalamadan kaçınılmalıdır bu durum braketlerinizin kopmasına ve tedavinizin aksamasına neden olabilmektedir.
- Tüm bunlara ek olarak diş ipi ile dişler arası bölgeler temizlenmelidir.
- Diş macunu seçiminde dikkat edilecek husus, diş macununun fluorid içerip içermediğidir. Ortodontik tedavisi gören hastalar fluorid içeren diş macunları tercih edilmelidir.
- Ağız gargaraları gibi yardımcı ajanlar gerektiği zamanlarda diş hekiminizin tavsiyesi üzerine kullanılabilir. Antibakteriyel ağız gargarası kullanılmalıdır.